Huis voor Vrouw en Wijsheid

Huis voor Vrouw en Wijsheid

Ostara, het feest van het nieuwe licht

Ostara of Eostre is de Germaanse godin van de nieuwe dag, de lente en vruchtbaarheid. Het is blijkbaar helemaal niet duidelijk of er echt een godin Ostara was. De naam kan ook afgeleid zijn van het oergermaanse woord voor het oosten. Het Duitse Ostern en het Engelse Eastern (dat allebei Pasen betekent) komen van hetzelfde woord. Maar ik heb ook gelezen dat Eostre een verbastering is van Astarte, de vruchtbaarheidsgodin die vereerd werd rond het gebied van het huidige Libanon…
Hoe dan ook, we vieren Ostara 🙂

Ik vind in ‘Ostara’ altijd iets doorklinken van stralen, van groen gras en gele bloemetjes, van een frisse buitenlucht en blote benen onder een kort rokje.
Het feest van Ostara wordt gevierd op de balans van licht en donker, wanneer dag en nacht even lang zijn. Vanaf nu zijn de dagen langer dan de nachten, is het langer licht dan donker. Met Ostara vieren we de overwinning van het licht op het donker, het aanbreken van de vruchtbare tijd. Alsof er een nieuwe frisse dag is aangebroken, een nieuw begin. En zo is het ook.

Ostern, Eastern, Pasen, een christelijk feest, met duidelijke sporen in de paganistische (natuur) feesten. Ik herinner me nog het paasfeest, dat natuurlijk in deze tijd valt, toen ik 4 jaar was. Ik besefte toen niet waarom, maar er werd in ons gezin een echt nieuw begin gevierd, een grote opluchting na een moeilijke tijd. En nog steeds kan ik rond deze tijd die vreugde voelen. Daar horen narcissen bij, die toen op tafel stonden. Tegenwoordig kun je narcissen al in de winter kopen – ik doe dat niet, ze horen in de lente. Kijk maar om je heen, alle bloempjes die hun kleuren weer laten zien, de vogels die nestelen, de kleine lammetjes die weer in  de wei dartelen. Hoe feestelijk is de natuur!

De nieuwe lente wordt ook met eieren gevierd. Vroeger verstopten de boeren eieren in de grond rond hun akker, om de vruchtbaarheid te bevorderen. Dat is waar ons ‘eieren verstoppen’ vandaan komt. Het schilderen van eieren deden ze vroeger kennelijk ook al. Groen als teken van de vruchtbare natuur, geel voor de levengevende zon, rood voor het stromende leven.

En weet je nog dat je vroeger met Pasen nieuwe kleren droeg? Rokjes, blote benen, dunne jurkjes. Niet zo’n feest als het nog koud was buiten. Maar ik voelde me zo blij, zo mooi, zo feestelijk. En met Pasen toen ik 14 was en nieuwe kleren droeg voelde ik me zo echt een mooie, zelfs volwassen vrouw.
De voorjaarsschoonmaak, nieuwe kleren, een nieuw kapsel, een nieuwe baan, nieuwe voornemens … Nieuwe energie. De balans slaat van het donker door naar het licht. Dit is de tijd om nieuwe dingen daadwerkelijk in gang te zetten. Het licht overwint.

Kom naar buiten, stap vanuit het donker in het licht. Doe het bewust, maar met zorg. Kleur je altaar in geel, groen, paars en mooie pasteltinten. Leg een paar eieren op je altaar (al of niet geverfd) en zet er een beker melk met honing bij. Viooltjes (mijn favoriet), narcissen, krokussen en forsythia passen er goed bij. Of brand wierook van viooltjes, jasmijn of roos. Als stenen erbij kies je bijvoorbeeld voor rozenkwarts en aquamarijn.

Maar vooral: maak je eigen bewuste keuzes, stap in het licht, maak je zichtbaar. Doe het met zorg, maar dóe het!