Huis voor Vrouw en Wijsheid

IngerMarlies Leeuwenburgh

header

Hoogsensitiviteit

 • Steeds meer hoor je om je heen over hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Mensen die dit bij zichzelf herkennen noemen zich HSP-er: High Sensitive Person. Deze mensen horen, zien, voelen, proeven sensaties die ze uit hun omgeving oppikken. Ze houden vaak niet van een drukke omgeving, waar veel mensen zijn. Ze kunnen niet tegen harde muziek. Ze voelen de pijnklachten van een ander. Of ze voelen de emoties en buien van een ander al van afstand aan.
  Vaak gebruiken mensen hun hooggevoeligheid als excuus: daar kan ik niet mee omgaan, hoor, ik ben hooggevoelig.
  Als je hooggevoelig bent, kan dat lastig zijn, ja. Maar moet de omgeving daar dan ook last van hebben? Wat doe je als moeder als je de bui van je kind al voelt als hij van school af de straat in komt fietsen? Loop je dan weg, houd je je kind buiten de deur?
  Of kan het zijn zoals een blinde vriendin van me eens zijn: ‘Ik kan toch niet van de hele wereld verwachten dat ze blind zijn of echt begrijpen wat dat is? Het is aan mij om met mijn blindheid in deze wereld om te gaan.’

  Hoe komt het dat steeds meer mensen zich hooggevoelig noemen, en wat betekent dat?
  Ik denk dat er een aantal dingen meespelen.
  Vroeger kende men het begrip hooggevoelig gewoonweg niet. En net als kinderen met een onbegrepen dyslexie die ‘dom’ gevonden werden, werden deze kinderen als ‘raar’ opzij gezet, is mijn eigen ervaring.
  Ten tweede denk ik dat met alle kosmische veranderingen die gaande zijn, hoogsensitiviteit ook meer naar voren komt. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn (volwassen) kinderen ook sensitiever worden. Ik vind het inmiddels een gewoon verschijnsel.
  Ik vind dan ook dat je je hoogsensitiviteit niet kunt gebruiken als excuus. Het is iets waar je mee moet leren omgaan, net als met al je andere kwaliteiten en hebbelijkheden. Je zult moeten ontdekken waar je sensitiviteit je bij helpt, ‘waar het goed voor is’, en je zult moeten leren je zo nu en dan (of vaker) af te schermen. Daar zijn verschillende methoden voor.

  Ik denk ook dat het van belang is dat er in het onderwijs meer aandacht voor komt. De kinderen van nu kunnen ons zóveel leren. Maar dan moeten ze niet ingeperkt worden in hun sensitiviteit.