Samhain of halloween

​31 oktober. Vanavond is het Halloween. Dat zullen velen wel weten. De winkels liggen vol met maskers en met schmink om ons (vooral kinderen) te schminken als doden. Halloween is overgewaaid uit Amerika. Eigenlijk komt het uit landen als Mexico, waar deze dagen stilgestaan wordt bij de doden. Het is een zeer oude traditie.
Wij kennen die traditie van de Kelten. Hier wordt het Samhain genoemd.

De Kelten wisten dat de sluiers tussen deze wereld en de andere wereld nu heel dun zijn. Samhain is dus een heel goed moment om je bewust te verbinden met leven en dood. Met overledenen, met voorouders, met geliefden en dierbaren die niet meer in aardse vorm bij je zijn. Om hen te eren en te herinneren. Om stil te staan bij de invloed die zij op jou hebben (gehad) en hen eventueel om raad te vragen.
Hoe deze traditie is doorgedrongen in onze christelijke cultuur zie je aan het feit dat in de RK-kerk op 1 november Allerheiligen wordt gevierd en op 2 november Allerzielen. Velen maken deze dagen de graven van overleden dierbaren weer netjes en leggen bloemen neer voor hen die overgegaan zijn.
De dood is niet alleen een einde, maar ook een nieuw begin. De dood gaat over loslaten en wat nieuws beginnen.
Samhain is ook de viering van de overgang van de zomer naar de winter. Omdat bij de Kelten de winter het begin is van het nieuwe jaar, is Samhain het begin van het nieuwjaarsfeest. Zoals veel feesten begon Samhain op de avond vóór de feestdag (denk aan ons Sinterklaasfeest op 5 december, de avond voor de verjaardag van St. Nicolaas en oudejaarsavond op de avond voor nieuwjaarsdag.)
Sommige planten zijn eenjarig en sterven af.  Dat is natuurlijk. Maar er zijn ook blijvende planten die de winter door moeten zien te komen. Zelf vind ik de varen altijd zo’n mooi voorbeeld. In de winter is het bos kaal zonder al die prachtige varens. Waar zijn ze toch? Ach ja, Moeder Aarde koestert en beschermt ze zodat ze straks in de lente weer fris en groen te voorschijn kunnen komen en het bos weer kleur en leven geven.
Kijk zelf eens: heb jij planten of dieren waar je om geeft, maar die je misschien een beetje verwaarloost hebt? Is er een boom in je straat of in het bos, die het door vandalisme moeilijk heeft? Geef die plant of boom wat extra aandacht de komende tijd. Koester hem.
Het gaat niet om iets wat echt al op is, dat op natuurlijke wijze in een stervensfase verkeerd. Verzet je niet tegen de natuur, rek geen leven dat geen kans meer heeft.
Is er een relatie, met partner, kind, vriend, vriendin, ouder of wie dan ook – een relatie die waardevol is, maar die niet meer bloeit en die je toch een kans wilt geven? Koester het als Moeder Aarde en stop er positieve aandacht en energie in!
Je hoeft er niet meteen van alles aan te doen, maar vergeet ze niet, her-inner ze, eer ze.
Zet op je altaar een mooie foto van je dierbare (overledene of met wie je de relatie wilt koesteren), of een foto van die mooie plant, een blad van die boom. Steek er een kaars bij aan. Lees er een gedicht of zelfgeschreven tekst bij voor. Je kunt er ook een schoteltje met iets lekkers bij zetten, voedsel voor je geliefden.
Ik wens je een mooie Samhain-viering.

Overigens wordt Samhain ook vaak juist bij de eerste volle maan in de winter gevierd. Dat is dit jaar op 4 november.