Runen

​Al meer dan 10 jaar verdiep ik mij in de runen. Nou ja, eerlijk gezegd heb ik het na een opleiding wat laten liggen en vorig jaar weer opgepakt. Hoewel nog steeds een ingewikkeld pad, zijn de Runen als orakel voor mij meer toegankelijk dan de Tarot. Misschien komt het doordat ik mijn wortels hier heb? Of doordat ik meer feeling heb met de verhalen en mythologie achter de runen?
Volgens de mythologie zijn de runen verbonden met de god Odin, de oppergod en schepper van het Al in de Noordse mythologie. Met vreselijke pijnen hangend aan de wereldboom Yggdrasil ontdekte Odin de runen, een verbinding tussen het goddelijke en het menselijke.
Sommigen van ons kunnen deze oude tekens lezen, boodschappen van de kosmische werelden.

Hier een van mijn ervaringen met de runen:

Vorige week zaterdag trok ik de rune Eihwaz voor de komende (dus nu afgelopen) week. Eihwaz is de taxusboom. Eihwaz duidt op een situatie waarin je je teruggetrokken hebt (terugdeinzen) en de veerkracht die daarna nodig is of optreedt. Eihwaz is de veerkracht.
Ik dacht meteen aan mijn gezondheid, die de laatste tijd niet zo goed is. Ik moest en had me teruggetrokken, zou het nu tijd zijn voor de veerkracht? Ik zou deze week naar Berlijn gaan, dus ik was benieuwd hoe de veerkracht zich zou laten zien. Zou ik in staat zijn iets te beleven en ervaren van Berlijn?

Zondag fietsten wij door Berlijn en als eerste kwamen we bij het oorlogsmonument voor de Russische soldaten die gesneuveld zijn in WOII. Toen ik daar de foto’s zag van Berlijn na de bombardementen en van de vrouwen die wanhopig rondlopen op de slagvelden die werkelijk bezaaid lagen met hun dode mannen, zonen en geliefden, moest ik bijna huilen. Mijn hart deed zo’n pijn! Wat afschuwelijk, wat een verdriet, wat een wanhoop – ik zag alleen nog duisternis. Ik voelde dat ik gebogen weer terugliep richting de fiets. En precies op dat moment, met mijn gebogen hoofd, zag ik de heg die daar langs het monument stond: taxus!

Ah… taxus staat niet voor niets zo vaak langs begraafplaatsen. Taxus is het symbool van veerkracht na je gebroken te voelen. Eihwaz!
Vanaf dat moment voelde ik in mijzelf de afwisseling van narigheid en de verwondering en vreugde over de veerkracht van de Berlijnse bevolking. Wat een bijzondere stad! Het leed wordt nergens verdrongen maar aangekeken en erkend. Want alleen dàn kun je verder bouwen aan een mooie, gezonde toekomst. Dat tekent veerkracht, Eihwaz.

Eihwaz is niet de meest gewaardeerde rune, vanwege de moeilijkheid die er altijd in zit. Maar Eihwaz is een leerrune die je geestelijk laat groeien. Met Eihwaz sta je meer in je kracht, kun je meer laten zien wie jij bent.

(En ja, als ik op tijd mijn rust neem – terugtrekken – , merk ik dat mijn gezondheid ook vooruit gaat 🙂 )