Huis voor Vrouw en Wijsheid

Huis voor Vrouw en Wijsheid

Sommige mensen denken dat mij altijd alles voor de wind gaat. Dat bij mij alles lukt. Dat ik altijd sterk en fit ben. Dat ik altijd positief en vol energie ben. ‘Hoe doe jij dat toch? Wat is jouw geheim?’ 

Dat is natuurlijk ook zo, het gaat mij vaak goed, maar zeker niet altijd. Ook ik heb mijn tegenslagen en ja… ook mijn slechte buien.  

Ik heb geleerd te kijken naar de positieve dingen in mijn leven. ‘Tel je zegeningen’ zei mijn moeder dan. Ze verbood me nooit te zeuren, ze besteedde er alleen niet veel aandacht aan. Achteraf is dat een wijze les. Het leven is niet altijd een feest. En je mag best even zeuren. Je mag moe zijn. Je mag balen. Je mag even alles stom vinden en niks leuk. Maar blijf er niet in hangen. Blijf niet zeuren.  

Als het er mag zijn, net zo goed als dat je zegeningen er mogen zijn, dan ontstaat er een soort ontspanning. Je hoeft niets van jezelf weg te stoppen; dat wegstoppen vreet energie en daar word je nog chagrijniger van.  

Veel mensen die denken dat het mij altijd voor de wind gaat, zien een óf-óf: het gaat je altijd goed óf je hebt een bak vol ellende.
Bij mij is het én-én: ik heb soms echt de balen én ik heb het heel vaak goed. Ik mag volledig mens zijn. Dat is mijn geheim.