Midwinterzonnewende

Het Licht wordt geboren uit de donkere schoot van de Grote Moeder

Als je het volgens een vaste datum viert (wat vroeger niet gebeurde), dan valt Yule, Joel, Midwinterzonnewende op 21 december.
Yule komt kennelijk uit het Deense Hjul, en betekent in ieder geval ‘wiel’: het draaien van het jaar. Yule wordt ook gebruikt voor de winterzonnewende.

Yule wordt gezien als de nieuwe draai van het levenswiel, dus ‘het nieuwe jaar’.

Van de zomer tot aan de winterzonnewende werden de dagen korter en de nachten langer. In deze tijd is er meer donker dan licht. Als het wiel draait en de Zon zich keert bij de winterzonnewende, worden de dagen weer langer en de nachten korter. Dat duurt wel enkele dagen, want voordat het zover is, hebben we een aantal dagen dat de tijd stil lijkt te staan: dagen en de nachten blijven dan precies even lang duren als de dagen ervoor. Pas daarna ‘went’ de zon zich, komt het licht weer terug en worden de dagen weer langer.

Het Germaanse ‘Joelfeest’ duurde twaalf dagen, waarvan de kortste dag van het jaar de belangrijkste is.
De Romeinen versierden hun huizen met hulst. De Noormannen staken grote feestvuren aan: de Jul-vuren. Die vuren staan voor licht, warmte en leven.

In oude tijden toen de Godin nog gekend werd, werd gevierd dat het Licht (de Zon) weer geboren wordt uit de donkere schoot van de Grote Moeder. Natuurlijk was dat groot feest, want in die tijd kende men nog geen elektrisch licht. Maar nog belangrijker: voor de landbouw was licht heel belangrijk: zonder licht geen groei!
Mooi hè, wij vieren met Kerst (als de winterzonnewende voltooid is) ook dat het Kind, het Licht, uit de Moeder wordt geboren. In de christelijke wereld steken we kaarsen aan, van de advent tot aan de kerst vier kaarsen.
Onze kerstboom staat ook voor leven: de spar blijft eeuwig groen, de lichtjes in de boom staan voor de zon, die opnieuw geboren wordt.

Dit jaar blijven vanaf 17 december de dagen even kort licht. Pas op 26 december wordt het weer iets langer licht. Je kunt dat precies zien in de tabel op deze website: zonsondergangtijden.nl.

Lees hier het verhaal over de strijd tussen Koning Hulst en Koning Eik.