Maandans – heling van het vrouwelijke

​De Vrouw in stukken

 
Er was eens een vrouw, mooi, stralend, sterk. Toen er op een dag een klein donsveertje tussen haar borsten dwarrelde, raakte zij hierdoor zwanger. Haar broer bemerkte dat en werd boos. Jaloers was hij op haar scheppingskracht. Zijn boosheid en jaloezie sloegen om in zo’n grote woede, dat hij haar, zijn eigen zuster, in stukken hakte.
 
Dit is de basis van een heel oud verhaal, een verhaal dat nu nog steeds leeft. Het verhaal van ‘de vrouw in stukken’ is de basis van de Maandans, die op vele plaatsen op de wereld vannacht weer aanvangt. Vier nachten dansen, zingen en ratelen vrouwen voor de voller wordende en de volle Maan, onder begeleiding van het getrommel en gezang van mannen, die zorgen voor de bedding en de bescherming van de vrouwen. Zij zijn dienstbaar aan de vrouwen en doen er alles aan om de vrouwen te ondersteunen. Vrouwen en mannen helen samen in dit heilige ritueel het in stukken gehakte vrouwelijke aspect in zowel vrouwen als mannen.
 
Ik heb zelf vier jaar deel mogen nemen aan de Maandans, bij Centrum Indianenverhalen in Winterswijk-Miste. Vier maal de diep helende werking mogen ervaren, soms op onverwachte stukken in mijzelf. Diep dankbaar ben ik daarvoor.
Dit jaar ben ik er niet lijfelijk bij. Wel in de geest. De deelneemsters hebben zich al een Maan-periode voorbereid en ik ben me daar heel goed van bewust geweest. Woensdagavond hebben de vrouwen en mannen zich verzameld bij het Centrum Indianenverhalen. Gisteren, donderdag, zijn de voorbereidingen voor de Dans begonnen. De vrouwen hebben de danscirkel gemaakt met daarin ondermeer verweven hun diepste gebeden voor heling van zichzelf en vaak ook van anderen; de mannen maakten hun trommeltent en zorgen dat er hout klaar ligt voor alle dagen en nachten vuur. Er worden door de mannen trommelstokken gemaakt, de vrouwen maken hun mooie kransen met salie en bloemen. Alleen al als ik eraan denk en dit schrijf, raakt het mij waar daar gebeurt!
Diep onder de indruk ben ik ieder jaar van het geschenk van de mannen, die hun zware maar dankbare taak met zoveel liefde en respect uitvoeren.
 
Vannacht beginnen de dansen. Voorafgegaan en afgesloten door zweethutceremonies, tien in het totaal. Het vraagt nogal wat van je!
Vier nachten dansen. Maar de heling vindt al deze dagen en ook daarna nog plaats.
We kennen de uitspraak: wat een vrouw heelt aan zichzelf, heelt zij aan alle vrouwen. Zo is het wellicht voor mannen ook.
 
Ikzelf verbind mij door iedere avond van deze Maandans de heilige Maanpijp te roken. De vrouwen dansen voor zichzelf, maar ook voor mij en voor alle vrouwen die hun heelheid ergens zijn kwijtgeraakt. Ook voor jou dus. En wellicht wil jij hen daarbij ondersteunen door je ook met hen te verbinden. Door in stilte of meditatie te gaan en je dankbaarheid en liefde naar hen uit te zenden.
Alles wat je uitzendt, ontvang je meervoudig terug.
 

O Mateo

Als je meer wilt weten over de Maandans, kijk dan bij Centrum Indianenverhalen