Huis voor Vrouw en Wijsheid

Huis voor Vrouw en Wijsheid

Leiderschap begint niet bij het leiden van anderen, maar begint bij leren van jezelf.
Ken je dat, dat je precies iets anders doet dan je vindt dat je zou moeten doen. Je reageert onaardig naar je collega, je partner, je kind. Of je neemt dat koekje terwijl je had besloten dat je wilde afvallen.

We kennen allemaal wel zulke dingen. We worden in zo’n geval gestuurd door ons onderbewuste. Dat verlangt naar iets waar we op dat moment geen contact mee hebben. Bijvoorbeeld naar een gezellige sfeer, of naar een dieper contact of het koekje probeert de leegte die je onbewust van binnen voelt op te vullen.

Daar kan je een oordeel over hebben. Ik heb dat tenminste wel als ik weer eens onaardig reageer, of als ik dat zoveelste koekje pak.

Maar ik heb ook geleerd om dieper te kijken: wat wil dat gedrag dat ik niet wenste mij eigenlijk vertellen? Wat zegt dit over mij? Ik wijs het gedrag dus niet af, maar ik vraag mij af: wat is de boodschap ervan, wat kan ik ervan leren en wat kan ik dan anders doen?

Ik sluit dus eigenlijk vriendschap met mijn onderbewuste. Waardoor ik liever ben voor mijzelf en voor anderen.

Het klinkt heel simpel. Maar het doen is vaak iets anders. Vooral als je vast zit in oude patronen die voortkomen uit trauma’s of grote teleurstellingen. En toch kun je daar de grootste en mooiste veranderingen bewerkstelligen. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je leiderschap over je zelf.