Lammas of Lughnasadh

​Ben je nu niet op vakantie maar thuis? Geen nood, het is vandaag een feestdag en die kun je overal vieren!
1 augustus is het Lammas of Lughnasadh. We vieren vandaag het feest van de Overvloed!

Lammas is de Saskische naam van dit feest, Lughnasadh is de Keltische naam.
Het is het eerste van de drie oogstfeesten, gevolgd door Mabon eind september en Samhein op 31 oktober/1 november.

Lughnasadh betekent ‘het herinneren van Lugh’ of ‘het treuren om Lugh’.
Lugh was de Ierse Zonnegod. Hij was daarmee ook de god van het graan. De Zonnegod heeft nu zijn grootste kracht gegeven. Als je goed hebt waargenomen, heb je dat de laatste dagen ook gemerkt. Het zonlicht is roder geworden, en de herfst is in aantocht. Met Lammas of Lughnasadh staan we stil bij het vervagende licht van de zon en de vrijwillige opoffering en dood van Lugh. Door deze opoffering draait het wiel van leven, dood, wedergeboorte eeuwig door.

Lammas is een Oud-Engels woord en betekent Broodmis. Met Lammas werd de eerste oogst binnen gehaald. Heb je de boeren horen klagen de afgelopen dagen, omdat het alle dagen te nat was? Vandaag is het droog en prima oogstweer!

Twee feesten, in twee culturen, die gaan over de gaven van Moeder Aarde en Vader Zon. Zij samen zorgen voor de vruchtbaarheid van Moeder Aarde, dus het was ook een heilig huwelijk waaruit het graan, het zomerfruit en de overige oogst voortkomt. Natuurlijk hoort daar een oogstfeest bij! Een feest ter ere van de overvloed van Moeder Natuur.

En hoe vier je dat nu, ofwel thuis of op vakantie?
– Rijd door de landerijen, ruik en zie hoe de boeren hun gras hebben gemaaid en in grote balen of rollen hebben opgeslagen.
– Zie je afgemaaid graan? Neem dan wat stengels en maak er een mooie graanpop van. Ik herinner me dat wij die pop vroeger de hele winter bewaarden.
Je kunt er ook specifiek een Moeder Aarde pop van maken haar versieren met gekleurde linten.
Veel boeren laten ook nu nog de laatste korenaren staan als eerbetoon aan de Zonnegod of de Graangod (ze laten het ook vaak staan zonder precies te weten waarom, helaas).
– Bak zelf een brood en beleg dat met het zomerfruit dat nu nog zo overvloedig aanwezig is: aardbeien, bessen, bramen, frambozen, druiven.
– Maak een fruitsalade van zomerfruit.
– Denk ook aan het eten van courgettes, aubergines en tomaten.
– En als je de kans hebt (en die heb je eigenlijk altijd!) dan deel je je brood en fruit met je gezin, vrienden, buren en met de mensen in de tent naast je.
– Natuurlijk vergeet je niet bij het serveren of het eten de Zonnegod en Moeder Aarde te bedanken. Dat kan met een gebed, een lied, of met een dans.
– De Noord-Amerikaanse Indianen vieren de oogstfeesten met het oogsten en roosteren van de rijpe maïskolven. Dus eer en eet maïs. Leg het lekker op de barbecue!

Ik wens je een vrolijk en overvloedig oogstfeest toe!