Hoe vertrouwen in je eigen kunnen groeit

​Een tijdje geleden vroeg iemand mij om een verhaal dat zij bij een bepaalde gelegenheid wilde gaan vertellen. Ik kon haar dat verhaal niet geven omdat ik dat – als professioneel verhalen verteller – zelf wel vertel, maar niet op papier heb staan. Ik kon haar wel tips geven en dat heb ik gedaan. Met die tips is ze aan de slag gegaan en heeft ze zelf een verhaal gemaakt.

Gisteren liet ze me weten dat ze haar verhaal had verteld. Ze vertelde hoe ze het had aangepakt, met aanwijzingen van mij en informatie die ze verzameld had en in haar verhaal had verwerkt.
Ik vond het hartstikke gaaf dat ze het gedaan had en ik zei dan ook dat ze supertrots op zichzelf mag zijn.
“Maar vertellen is nog niet zo makkelijk en met name om het overtuigend te kunnen.”
Nee, dat is logisch, vertellen is een echt vak, dat je kunt leren. En op een bepaalde manier is het ook iets wat iedereen kan.
“Het vertrouwen moet groeien”,  zei ze.
Ja, precies. En hoe groeit vertrouwen dan?
Vertrouwen begint door iets te doen en groeit door het vaker te doen. Zo simpel is het.

Ik weet nog heel goed hoe ik begon als verhalen verteller, en ook hoe ik begon als healer. In beide gevallen was ik super onzeker. Dat de resultaten er (al) best wel mochten zijn, drong maar langzaam tot me door. Maar door een impuls van binnenuit zette ik door, ik ben nu eenmaal in wezen een healer en een verteller. En ik vond het gewoon ook leuk. Wonderwel merkte ik dat ik gaandeweg vertrouwen kreeg. Natuurlijk ook door de positieve reacties die ik kreeg, maar meer nog door het dóen. Ik vond de verhalen zo mooi dat ik ze gewoon wilde vertellen. Ik begon te voelen waar een verhaal werkte en waar het niet werkte. Op het gebied van energetisch werk en healen begon ik te voelen hoe dàt werkt. Ik begon er langzaam mee te spelen: te voelen hoe dit is, te voelen hoe dat werkt. Ik werd er vrijer in. Puur door dóen groeide mijn vertrouwen. Vertrouwen wordt opgebouwd door ervaring.

Dus: wil je iets graag maar lukt het nog niet zo goed – in jouw ogen – zet dan gewoon door. Door ervaring leer je, door ervaring groeit je vertrouwen. En het plezier 🙂