Huis voor Vrouw en Wijsheid

Huis voor Vrouw en Wijsheid

Herfstequinox – Mabon

​Als je vandaag naar buiten kijkt, zie je het meteen: de herfst is begonnen.
Deze dagen vieren we de herfstequinox. Dag en nacht duren even lang. Er is een evenwicht tussen licht en donker.
Met de lente-equinox zagen we dit ook, maar toen gingen we naar de lente toe, de tijd om te zaaien. Nu gaan we naar de herfst toe: de tijd dat bloemen en planten afsterven, de zaden in de aarde vallen, de onderwereld in gaan. Hopelijk komt dat wat gezond en sterk genoeg is straks, als het weer lente wordt, tevoorschijn.

Mabon is het tweede oogstfeest, dat volgt op het eerste oogstfeest Lughnasadh. Lughnasadh was nog uitbundig. Mabon is anders, rustiger. Het gaat meer over het terugkijken, beschouwen en overdenken van wàt je hebt geoogst. En dànkbaarheid voor dat wat je hebt bereikt en geoogst.

Mabon heeft nog een andere kant. Of een verdieping wellicht.
Mabon gaat over het kind, van wiens bestaan niemand wist, behalve zijn moeder. Hoewel niemand haar geloofde, gaf zijn moeder het zoeken naar haar verloren kind nooit op. Mabon zat gevangen in de Aarde, of de onderwereld. Uiteindelijk wordt hij teruggevonden. Het is een prachtig verhaal, dat ik je graag eens vertel.
Dat terugvinden wijst dat op krachten in onszelf die verloren leken, maar uiteindelijk toch tevoorschijn komen.

Op je altaar kun je nu herfstbloemen zetten. Goudsbloem wordt vaak op het Mabon-altaar gezet. Hierin zit nog de zonnekracht, het vuur. De goudsbloem is dan een beeld van de zonnegod(in) in jou, je passie.
Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar goudsbloem blijkt te worden gebruikt voor het kunnen zien in de andere wereld, met name de elfenwereld.
Verder op je altaar: fruit, noten, kastanjes, eikels. Je kunt met de bloemen en vruchten een prachtige Hoorn des Overvloeds maken op je altaar. Of heb je geen mooi gevormde mand daarvoor, gebruik dan een mooi schaaltje of bord.
Met kinderen maak je in deze tijd natuurlijk allemaal leuke dingen met de kastanjes en eikels, of met gekleurde bladeren die je op een schoon jampotje plakt. Klein kaarsje erin en Genieten!