Huis voor Vrouw en Wijsheid

Huis voor Vrouw en Wijsheid

Beltane

Komende nacht, 30 april-1 mei, is het Beltane, Beltain.

Beltane staat in de Keltische wiel van het jaar tegenover Samhain (1 november). Samhain is het begin van de winter en van het nieuwe jaar. Beltane is het begin van de zomer. Net als bij Samhain zijn de sluiers tussen deze wereld en de spirituele wereld nu dun en kun je gemakkelijker contact maken met de spirits, met name die van de natuurwezens.

Beltane is een echt feest van liefde en natuur. Na de lange winter waarin ze gescheiden waren komen de God en de Godin samen, of zoals ook beschreven in de Arthur-legende: de koning en de priesteres komen samen voor het heilig huwelijk. Dit is een feest van goddelijk evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Een moment voor handfasting of huwelijk (mei is niet voor niets de favoriete maand voor huwelijken).

Beltane eert de vruchtbaarheid, seksualiteit en bevruchting, overvloed en al het goede op aarde. Kijk eens om je heen: alle bloemen op de velden, alle bloesems aan de bomen en alle jonge dieren in de weiden, de velden en de bossen!
Met Beltane wordt onze goddelijke seksualiteit uitbundig gevierd en als je er even bij stil staat voel je het al prikkelen in je lijf… 🙂
In oude tijden trokken jonge stelletjes met Beltane de natuur in en bedreven daar de liefde. Aah… wie heeft dat in zijn/haar jonge jaren niet gedaan of tenminste gewild? Maar in de oude tijden deed men dit, net als de koning en de priesteres, nog met het idee van de hieros gamos, het heilig huwelijk, de overtuiging dat hiermee (ook) de vruchtbaarheid van de aarde werd gestimuleerd en geëerd.

Beltane wordt gevierd met vuur, met eten, drinken, met veel plezier en met de meiboom.

God en Godin
Beltane wordt geassocieerd met de Keltische Bel, de Zonnegod die ook god is van licht en vuur. Bel bevrucht de aarde.
De Keltische Godin Cordelia is gekoppeld aan Beltane. Zij waakt over de bloemen die bloeien in de lente en de zomer.
Is je relatie ingedut, een sleur geworden, zit er geen vuur en sprankeling meer in? Roep dan Cordelia aan. Zij brengt warmte in ons leven en zorgt ervoor dat we weer opbloeien. En ze stimuleert je ook om naar buiten te gaan en meer te genieten van de natuur.
De Hopi-Indianen eerder in deze tijd de Butterfly maagd.
En de Romeinen vierden van eind april tot begin mei Floralia, een bloemenfeest ter ere van Flora, de godin van bloemen en planten.
In de Noordse mythologie was Freya Godin van vruchtbaarheid, passie, liefde, lust, seksualiteit en magie.
De Noordse Germanen geloofden dat Freya en Wodan in deze nacht samen de winterdemonen verdreven om de lente te begroeten.
Bij de andere Germanen heette zij Vanadis. ‘Vanadisnacht’ werd later ‘Walpurgisnacht’. Voor mij had Walpurgisnacht altijd een naar gevoel. Hoewel heksen bij mij meestal ‘positief’ zijn, had ik bij Walpurgisnacht een beeld van zwarte heksen op bezemstelen en vuren, maar dan op een onaangename wijze. Zo kwam ik er achter dat Walpurga een abdis was die fel tegen de oude natuurgodsdiensten streed en vermeende heksen op de brandstapel zette. Het heilige vuur werd dus een vernietigend vuur.

Onder invloed van de kerk, die de ‘heidense’ feesten probeerden te verbieden, werd de meimaand overigens veranderd in Maria-maand.

Vuur
Met Beltane werden er vuren gebrand. Het vee werd tussen twee vuren door gedreven om het te zuiveren en te zegenen. Ongetrouwde mannen sprongen over het vuur met de wens een vrouw te vinden en vrouwen sprongen over het vuur om te zorgen voor vruchtbaarheid. Zelf herinner ik me ook het als man en vrouw hand-in-hand over het Beltane-vuur springen, waardoor de relatie ‘gesmeed en onverbrekelijk’ werd.

Meiboom
In Zuid-Limburg en in het oosten van ons land zie je nog wel eens meibomen, maar in mijn omgeving, Brabant, niet. In Duitstalige landen zie je ze juist heel veel.
De meiboom is de hoge kale stam van een boom, vaak een spar. Bovenaan blijven nog takken zitten, of wordt een wiel versierd met bloemen gehangen. Daaraan worden lange rode en witte linten gehangen. Jonge mannen en jonge vrouwen nemen ieder een lint in de hand en dansen tussen elkaar door en om de boom heen, zodat de linten om de stam heen weven.
De meiboomdans was een vruchtbaarheidsritueel, waarbij de stam voor de fallus stond. De mannen dansten met de witte linten, symbool voor sperma, de vrouwen met de rode linten, symbool voor het bloed dat vrijkomt bij het doorbreken van het maagdenvlies.

De meiboomdans wordt overigens ook vaak gedaan met linten in de kleuren van de regenboog.

Ik ken de meiboom zelf alleen van de tijd dat mijn kinderen op de onderbouw van de Vrije School zaten. Het meiboom ritueel werd gevierd op 1 mei en dat was een vrolijk feest met lekkernijen en het dansen om de boom. Het was toen vooral een lentefeest. Hoewel ik er zelf wel wat ‘vrolijk opgewonden prikkeling’ bij voelde, neem ik aan dat dat feest voor de kinderen toen vooral ging om de viering van het vruchtbare land…

Hoe dan ook, vier Beltane! Vier de vruchtbaarheid, vier het vuur binnenin je, vier je seksualiteit. En vier ook de vereniging met je zelf. Het mannelijke en vrouwelijke zit in ieder van ons!

Altaar
Zet op je altaar (of in je kamer) witte en rode rozen. Alle veldbloemen passen hierbij. Maar denk ook aan sering, goudsbloem, rozemarijn en sint janskruid.
Als steen kies je bijvoorbeeld voor een rozenkwarts.
Ga het bos in. Eer met name de Eik die staat voor de God en de Berk die staat voor de Godin. De spar is symbool voor geboorte en de appelboom natuurlijk voor de liefde. Breng deze bomen een klein offer.
Eet iets met amandel en honing, vanille of groene kruiden.

Dans, spring, zing  vier het leven!